Medicamente expirate. Consum sau aruncat la cos?

Știm că în România se consumă foarte multe medicamente. Așa au apărut și o mulțime de farmacii, una lângă alta în anumite localități. Unele medicamente sunt consumate după o prescripție medicală, altele după ureche.

Marea majoritate a populației iau o pastilă și pentru o banală durere de cap. Așadar, omul își face stocul de medicamente pentru acasă. O cutie de X, o cutie de Y, o alta de Z. Să fie acolo, cine știe când are nevoie de o pastilă.

Ok. Ok. Dar ce facem dacă medicamentul respetiv expiră? Mulți scot pastilele din ambalajul original, unde e înscrisă și data de expirare a respectivului medicament și le țin într-o cutie mare să încapă și celelalte douăzeci și ceva de alte medicamente.

Mulți nu dau importanță datei de expirare a medicamentului. Da, el expiră! Și acum întrebarea este: Ce facem dacă nu știm când expiră pentru că am aruncat ambalajul? Ce facem dacă știm că a expirat medicamentul? În consumăm? Îl aruncăm la coșul de gunoi? Îl ducem la farmacie pentru a-l distruge?

Odată expirat, medicamentul poate produce efecte grave asupra organismului omenesc. Substanța activă poate să-și modifice compoziția într-una mai toxică. Așadar de consumat nu se pune problema. Nu îl consumăm. Îl aruncăm la coșul de gunoi? Medicamentul ajunge la groapa de gunoi, mai apoi urmând să ajungă în pânza de apă freatică sau în apa de suprafață unde sunt organisme vii. Pentru acestea pot fi otravă. Deci, n-ar fi o soluție.

Ar mai exista varianta de a-l duce la o farmacie și aceasta să-l distrugă pentru a nu dăuna mediului și oamenilor. Sunt tehnici pentru așa ceva. Personal am fost la unul dintre cele mai mari lanțuri farmaceutice din România și am întrebat de medicamentele expirate. Mi s-a spus că ei nu acceptă să primească medicamente expirate de la clienți/pacienți. Dacă expiră un medicament pe raftul de la farmacie atunci pot să-l trimită la producător, în rest nu.

Ciudat! Voi ce faceți în cazul în care aveți medicamente expirate? Le aruncați? Le consumați? Sau le duceți la o farmacie? Sunt curios dacă ați dus medicamente expirate la farmacie și dacă vi le-au acceptat? Care e farmacia cu pricina? 

Aștept răspuns de la voi!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România

Sare iodată sau sare de murături...?