Pământul - casa noastră

Da, Pământul este casa noastră, a tuturor oamenilor dar și a animalelor și a vegetației. De multe ori uităm acest lucru dintr-un singur motiv: tehnologia. De la începutul timpului, omul a vrut și a încercat să-și ușureze viața, astfel acesta a creat dispozitive care să-l ajute în acest sens.

Punctul culminant al tehnologiei a fost atins acum aproape 200 de ani când s-a declanșat Revoluția Industrială. În acest interval omul a avansat cel mai mult de la apariția primului Homosapiens, care se crede că a apărut acum mai bine de 100.000 de ani.

În 200 de ani omul a dus la extrem exploatarea de resurse cum ar fi: petrol, minerale, metale, gaze dar și apa. Puțini oameni știu că pentru a se realiza 1 metru pătrat de țesătură din bumbac se consumă 10.000 de apă, pentru producerea de curent sunt necesari milioane de tone de cărbune și că centralele nucleare utilizează mii de metri cubi de apă pe lună. Aici putem da ca exemplu: Rusia, care a deversat materiale radioactive în lacuri. (Sursă: AICI).

La televizor se vorbește despre Încălzirea Globală cum că ar fi provocată de oameni, care prin producerea de dioxid de carbon a dus la intensificarea gazelor cu efect de seră. Da, omul este și el responsabil pentru acest lucru, dar într-o măsură mai mică. Din studii recente s-a stabilit că noi oamenii producem undeva la 10-15% din dioxidul de carbon total. Restul de 85-90% este produs de natură prin: erupții vulcanice care trimit în atmosferă cantități enorme de noxe.

Nu doar dioxidul de carbon este singura cauză a intensificării gazelor cu efect de seră. Pe lângă acesta putem specifica metanul, clorofluorocarburile (CFC) care nu doar intensifică efectul de seră dar au și o influență asupra ozonului atmosferic, apa contribuie și ea într-un procent destul de mare vaporii de apă.

În concluzie, noi influențăm natura într-un procent foarte mic, aceasta urmându-și cursul ei. Noi doar trebuie să fim precauți la ce dăm naturii, la rândul ei ne va oferi nouă recompense, bune sau rele, depinde cum o protejăm.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România

Sare iodată sau sare de murături...?