Gazele cu efect de seră: favorabile sau nu?

S-a auzit și încă de mai aude de aceste gaze cu efect de seră pe la televizoare și în mass-media. Acum, nu cred că se mai aude deoarece, din păcate, Bianca D., ține locul, adică publicul cere așa ceva (ca o paranteză).

Aceste gaze cu efect de seră constituie acel efect asupra Pământului la fel ca serele pentru cultivatori. Știm cu toții că Terra are un înveliș atmosferic, conținând diferite gaze, de la ozon până la Azot, Oxigen, Dioxid de Carbon, Metan și vapori de apă.

Ei bine, dintre aceste gaze, Dioxidul de Carbon, Metanul și vaporii de apă sunt principalele gaze care contribuie la efectul de sera/ încălzirea Pământului. Soarele, principala sursă de energie a Terrei, ne trimite energie termică și luminoasă, iar cea termică când intră în atmosferă nu mai este lăsată să iasă din atmosferă, mare majoritate fiind reținută aici.

Dacă nu ar fi aceste gaze, temperatura medie a Pământului ar fi de vreo -18 grade Celsius, însă datorită lor este de 14-16 grade Celsius. Deci, imaginațivă o viață la -18 grade unde apă lichidă nu prea găsești, care apa e esențială în supraviețuire.

Din păcate aceste gaze cu efect de seră este în creștere rapidă și se ajunge la încălzirea globală. În prezent se caută diferite modalități de stopare a încălzirii, însă cea mai mare putere mondială pe plan economic nu renunță nici azi la limita pe care o avem cei din UE și alte state care au semnat printr-un protocol (de la Kyoto) cum că ar reduce emisia de Dioxid de Carbon sub o valoare mai mică decât în prezent.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România

Sare iodată sau sare de murături...?