7 noiembrie 2015 - Ziua Europeană a Radonului

Pentru prima dată, în data de 7 noiembrie se sărbătorește Ziua Europeană a Radonului. De ce? Pentru a aduce în atenția populației impactul acestui gaz asupra sănătății umane.

Ziua nu este aleasă întâmplător, de către Asociația Europeană de Radon (European Radon Association - ERA), aceasta reprezentând și data de naștere a cercetătoarei Marie Curie.

Radonul este un gaz nobil, nu are gust, miros și este incolor. Reprezintă a doua cauză de cancer pulmonar, după fumat. Se găsește în aer, sol, apă și materiale de construcții.

În casele din zone uranifere sau subsolul este bogat în elemente radioactive, Radonul se găsește în cantități mari și poate provoca cancer la nivelul plămânilor.

Probabil nu ați auzit încă în România, însă în alte țări subiectul este la zi și fiecare știe ce e Radon și ce face el, fiind monitorizat.

Comentarii

  1. The study also analysed radon levels in Stei, an area in Transylvania, Romania, where there are old uranium mines, and where the incidence of lung cancer has been shown to be 116.82% higher than estimates. Radon levels of up to 2,650 Bq/m3 have been recorded in some homes.

    http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-09/f-sf-sis093009.php

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu zona, însă oamenii nu sunt informați despre așa ceva sau foarte puțin.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România

Sare iodată sau sare de murături...?