sâmbătă, 11 octombrie 2014

România. Țara unde apa de ploaie se plătește, urmând aerul.

Am plătit foarte multe facturi până acum și de apă, și de curent, gaz, telefonie, însă nu prea mă uitam pe ele, doar la suma la care o am de plătit.

Luna trecută am zis să arunc o privire pe factura de la apă. Uitându-mă așa atent observ Apă potabilă, Apă canal și Apă meteorică (de ploaie). Stau, mă gândesc, mai arunc o privire pe factură și ce să vezi, tot apă meteorică scrie, la un preț de sub 2 lei: 1,57 +/- câțiva bani. Deci, în concluzie am ajuns să plătim apa de ploaie.

Dar hai să ne gândim puțin unde merg acești bani care îi plătim lunar pe apa de ploaie.
1. Toți am zice: „Păi, merg la aleșii noștri.” Nu-i o idee rea, având în vedere tot felul de taxe care ni se pun.
2. Acești bani s-ar duce la stația de epurare, unde apa meteorică se adună prin așa zisele canale de colectare și undeva se întâlnesc cu acele canale cu apa reziduală de la locuințe care vin spre stația de epurare. Dar aici intră și alte întrebări: Dacă plouă într-o lună mai mult, stația de epurare are mai mult de muncă, plătim mai mult?...sau...Dacă nu plouă deloc într-o lună, de ce mai plătim apa meteorică?
3. Am fost la multe stații de epurare în vizită, în practică la facultate, și la întrebarea: „Apele pluviale sunt redirecționate către stația de epurare?” Răspuns: DA! -De ce? -Răspuns: ridicat din umeri!

De ce sunt redirecționate către stația de epurare când ele ar fi mult mai util, economic redirecționate direct într-un râu din apropiere? Asta e întrebarea...Sunt mai poluate? Natura are capacitatea de a se epura singură, trebuie neapărat să epurăm noi apa de ploaie?

La mine în oraș costă aproape 2 lei apa de ploaie lunar, însă am văzut pe internet facturi, unde acei oameni plătesc și 5 lei pentru apa de ploaie, poate alții plătesc și mai mult. De ce? Doar că nu avem un sistem de canalizare pentru apele de ploaie colectate care să le direcționeze către un râu?

P.S.: Chiar atunci când am plătit factura mă tot gândeam la această taxă. Când am intrat la casierie, ce să vezi: un domn întreba acea doamnă de la casierie de ce plătește apa de ploaie? Casierița: Păi eu nu vă pot da mai multe detalii. Vorbiți cu șeful...Măi să fie! Chiar așa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu