Sare iodată sau sare de murături...?

De ceva timp, cam doi-trei ani de zile, maică-mea a trecut de la sarea iodată la sarea obișnuită (cea folosită la murături). Da, e mai mare ca dimensiuni dar este sănătoasă.

Sarea iodată este un aliment destul de periculos. Introducem în corpul nostru iodul sub formă de iodat de potasiu. Necesarul de iod, susțin unii specialiști, este de 10 grame de sare iodată zilnic, însă cu știm procentajul de iod introdus în sarea consumată.

În cantități mari iodul poate produce cancer tiroidian. România importă sare iodată din țări precum Pakistan, China și Spania. Sarea noastră, naturală și neiodată, este trimisă la export.

Dar de unde a plecat treaba cu introducerea de iod în sare? - De la dezastrul de la Cernobîl. Atunci, în urma exploziei, s-au dispersat în atmosferă multe elemente radioactive și pentru a le „combate” au fost împărțite populației Terrei pastile mici ce conțineau iod.

Mai târziu s-a luat hotărârea de a introduce iod în sarea de bucătărie și se tot continuă și cu introducerea de iod dar și cu creșterea numărului de bolnavi de cancer tiroidian sau alte probleme de glandă tiroidă.

Revenind la început, spuneam de maică-mea cu sarea normală (de murături), pot spune că e mult mai bună și la gust dar și la sănătate.

Dacă încercați cu siguranță o să spuneți că e rea, nu are gust cu cea cu care v-ați obișnuit: Sarea iodată - un produs periculos.


Comentarii

  1. Uite, mai sunt şi alţii care folosesc sarea "de murături"! Eu aş zice că cea iodată nu are gust, nu ştiu să mă descurc cu ea în mâncare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Părerea mea e că sarea „de murături” are un gust bun. Sarea iodată are un gust care să te facă să tot vrei, să tot consumi.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România