Transportul în comun sau mașina personală...?

Am ajuns la 7 miliarde de oameni la nivel mondial. Suntem vreo 19 milioane de suflete în România.  În Hunedoara, orașul natal, sunt aproximativ 61 de mii de locuitori, iar la Cluj-Napoca, orașul care mă găzduiește, are cam 325 de mii de locuitori.

Ei bine, venind de la Hunedoara la Cluj-Napoca, am simțit o diferență uriașă din toate punctele de vedere. De la oameni până la traficul de aici, le-am simțit cum trebuie.
                
Traficul fiind unul foarte aglomerat, zgomotul este unul simțitor și deranjant pentru majoritatea locuitorilor. Nu doar zgomotul este o problemă, ci și poluarea cu emisiile de noxe. Singura poluare mai semnificativă pe care o are Clujul fiind traficul.
                
Mașinile personale s-au înmulțit semnificativ, unii având mai mult de o mașină. Transportul în comun aici este unul mulțumitor, având un orar regulat și la distanțe de timp relativ mici.
                
Poate ați auzit și la televizor că este bine pentru mediul înconjurător, pentru sănătatea noastră (referitor la poluare) să utilizăm cât putem de des transportul în comun. Sunt foarte mulți care utilizează mașina personală în oraș, unii doar pentru a merge până la magazin, alții doar pentru a asculta muzică preferată, alții doar pentru acele „impresii”.
                
Dar să ne gândim că într-un autobuz de capacitate mai mare încap estimativ vreo 80-90 de persoane (pe scaune și în picioare), acel autobuz emană o anumită cantitate de noxe. Dacă ar folosi același număr de oameni mașina personală ar fi 80-90 de mașini emanând o cantitate de noxe, adunând cantitatea de la fiecare mașină a celor 80-90 de subiecți depășeste cantitatea de noxe emisă de autobuz. (Am luat cazul cel mai bun, dacă stăm să ne gândim că în orașele mari cum e Cluj-Napoca, sunt utilizate la scară largă troleibuzele, care au un impact asupra mediului aproape de zero sau chiar zero.)

                
Și pe distanțe lungi ar fi indicat mersul cu autocarul. Aici e de discutat deoarece șoferii fac pauze între anumite ore, unii nu pot sta mai mult de o oră în scaun, trebuie să se miște, e de înțeles. Dar local e indicat transportul în comun.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România

Sare iodată sau sare de murături...?