Atmosfera și viața pe Terra...

Știm cu toții că Terra are un strat gazos de jur împrejur. Acest strat atmosferic, după cum este numit, se împarte în mai multe tipuri, cum ar fi:
a) Troposfera - stratul de la nivelul Pământului. Are o înălțime medie de 10-12 Km și aici se desfășoară cele mai importante fenomene, cum ar fi: condensarea, precipitarea, etc.
b) Stratosfera - este al doilea strat consecutiv pe o înălțime până pe la 50 de Km. Pe la înălțimea de 20-25 Km întâlnim poate chiar cel mai important gaz care ne salvează aici pe Pământ, OZONUL.
(...bineînțeles mai există și Mezosfera, Termosfera și Exosfera)

Acest gaz absoarbe o mare parte din radiațiile UV provenite de la Soare, lăsând să treacă doar o parte din ele. Ultravioletele au un efect chimic foarte pronunțat asupra organismelor vii, mai ales asupra omului. Radiațiile UV pot produce modificări la nivel de ADN, motiv pe care se anunță la TV pe timp de vară evitarea expunerii la Soare pe parcursul zilelor caniculare.

Așadar, avem mare noroc cu acest strat, doar că nu știm să-l protejăm. Frigiderele (prin partea de răcire), deodorantele de tip SPRAY conțin FREONI, care odată degajați în atmosferă „atacă” stratul de OZON, subțiindu-l. Dacă aveți frigidere stricate nu le aruncați la containerul de deșeuri menajere din spatele blocului, sunt firme care preiau aceste aparate în scopul de a fi prelucrate. Acolo le sunt locul!

Deci haideți să facem un lucru bun că tot pentru noi îl facem.

Comentarii

  1. Fain blogul tău! Apreciez că postezi mesaje scurte şi concise, din care să înţeleagă fiecare ce are de înţeles. Şi apreciez, mai ales, respectul pentru natură. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Asta am vrut să fac de când l-am deschis: scurt și concis!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gestionarea deșeurilor în România

Sare iodată sau sare de murături...?