Postări

Se afișează postări din noiembrie, 2013

Mediul și EDUCAȚIA...

Imagine
În acest weekend am fost acasă cu autocarul, la Hunedoara. Printre o mulțime de studenți s-a numărat și o doamnă profesoară, sau se pretindea profesoară. După o oră de stat pe drumul că ni s-a stricat autobuzul, am  plecat de acolo. La un moment dat facem o pauză scurtă și acolo acea persoană, profesoară, a mâncat o banană și chiar dacă coșul de gunoi era lângă ea, a ezitat să arunce coaja de banană la coș și s-a ridicat puțin în picioare, a găsit locul unde să o arunce - pe ușă, afară - :( Văzând acest lucru, ce să zic, am rămas mască, în gândul meu zicând: "WTF...? Cum se poate așa ceva?!" Cred că acest lucru dă dovadă de educație, însă ce pretind unii profesori de la noi dacă ei fac cu totul altceva. Cred că educarea copiilor începe de a te da pe tine, însuți, exemplu pentru societate, însă cred că sunt eu mai pretențios la acest capitol. PS: RUȘINE !

Poluarea sonoră în localitățile dezvoltate...

Fiind la facultate în Cluj-Napoca, un oraș mare, zgomotul este la fel ca și orașul - MARE - . Zgomotul este și el o formă de poluare a mediului înconjurător, de natură fizică. Nu este așa de periculos pentru mediile de viață terestre deșii este inconfortabil (uleiurile arse - intrate în sol, apă sunt substanțe poluante grave). Trecând la om, zgomotul este foarte deranjant pentru noi dar și pentru animale. Primele luni de ședere în Cluj-Napoca mi-a fost destul de greu. Trăind într-un oraș destul de liniștit și venind aici ceva nu i-a plăcut timpanului meu. Foarte greu m-am obișnuit cu acest zgomot, însă și acum îmi este greu. Sursele acestui zgomot este în mare parte traficul rutier, cât și cel aerian.

Bateriile și acumulatorii inamicii mediului...?

Bateriile și acumulatorii pot deveni inamicii mediului de îndată ce sunt aruncați în natură sau nu sunt folosiți în condiții de siguranță. Spre exemplu majoritatea bateriilor conțin cadmiu. Dacă vă uitați pe o baterie, are undeva scris NiCd. Adică conține Nichel și Cadmiu. Ajunse în mediu, Cadmiul este o subtanță toxică, fiind pe locul 11 pe scara toxicității. Ei bine, ajuns în natură, probabil în sol, din acel sol se hrănesc plantele, iar cu acele plante ne hrănim și noi și animalele, apoi animalele consumate de către omenire. Așa ajunge și cadmiul în corpul omenesc și această substanță poate provoca carcinoame la nivelul pielii. Prin urmare are un efect toxic asupra vietățiilor. Acumulatorii de la autovehicule, sunt și ei dăunători mediului, implicit nouă. Acești acumulatori conțin acid sulfuric. Acest acid este unul tare și nu este prietenos cu mediul înconjurător. De aceea s-au înființat centre de colectare a bateriilor și acumulatorilor, pentru o protecție a mediului

Respins sau doar amânat proiectul de exploatare de la Roșia Montană...?

Luni, 11.11.2013, s-a dat și verdictul în cazul Roșiei Montane. Acesta a fost unul negativ pentru exploatarea aurul. Eu pot să zic că mă așteptam la acest verdict, având în vedere că au ieșit oamenii în stradă, însă nu a fost respins pentru totdeauna. Din ce spune și Prim-Ministrul, și din declarațiile de presă ale reprezentanților RMGC reiese că din 2014 ar face un nou proiect care undeva să se încadreze această exploatare. Mă așteptam la verdictul de a fi amânat, doar că este o formă mai pe la colțuri pentru a face oamenii să creadă că proiectul ar fi fost respins definitiv. Vedem ce va urma să fie. Vom trăi și vom vedea!

Rezervația Măgurile Băiței...

Da. Există și asemenea locuri la noi în țară. Cu siguranță acesta nu este unic sau rar. Este unul din miile de locuri pe care ar trebui să le vizităm. Această rezervație se află în județul Hunedoara, Băița, după ce ieși din Deva către Brad. Este un loc superb văzut de către mine din imagini. Acest loc mi-a venit ca o sugestie printr-un mesaj referitor la ce scriu eu despre mediu. Ei bine, scriu. Făcând MicroBiologie la facultate și văzând specii de insecte, larve, fungi în aceste poze pe  care le-am descoperit pe FaceBook dar și pe site: www.craciunesti.ro m-au bucurat. Mă gândesc cum aceste mici organisme duc o viață a lor. Algele verzi, spre exemplu, au funcția lor și organizarea lor. Ciupercile la fel. Gândacii, larvele, din stadiul de ou, devin organisme în toată regula și toate contribuie la acest mediu care ne înconjoară pe fiecare. Tot acest lanț are rolul lui. De la cea mai mică vietate până la animale și noi oamenii, creaturi cu gândire. Această rezervație se gă

Norvegia.Țara care primește pământ din adâncuri...

În Era Glaciară, Norvegia și celălalte state din Peninsula Scandinavă au fost acoperite de ghețuri. Gheața are o greutate relativ mare care apăsa cândva pe aceste pământuri și le scufunda în ocean. Sfârșindu-se această eră, ghețurile au început să se topească, iar greutatea care apăsa pământul și-l scufunda s-a diminuat semnificativ. Contrar fenomenului de pierdere din teritoriu al Deltei Dunării (vezi aici), Norvegia câștigă în fiecare an teren fără să plătească, fără să depună efort.  Acel pământ scufundat în timp, nemaifiind sub o presiune mare, iese din ocean și Norvegia cu celălalte state din peninsulă câștigă anual pământ din adâncuri.

Delta Dunării, un Paradis în pericol...?

Imagine
Știm cu toții că Delta Dunării este cel mai nou pământ format pe teritoriul țării noastre, România. Aceasta s-a format prin depunerea aluviunilor aduse de Dunăre și depuse la baza gurii de vărsare în Marea Neagră. În timp, depunând o cantitate mare de aluviuni substratul s-a înălțat și s-a ajuns să fie la nivelul mării, după ajungând pe la 12 metrii de la nivelul Mării Negre. (Grindul Letea) Cu începerea construirii barajelor: Porțile de Fier 1 și 2, cantitatea de aluviuni adusă de Dunăre s-a diminuat semnificativ, aluviunilor din amonte oprindu-se chiar la baza digurilor. (vezi schiță). Scăzând această cantitate de aluviuni depusă la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră, curenții marini erodează delta, iar materialele erodate vor fi depuse în larg și prin urmare Delta Dunării scade în dimensiune. Întrebarea e: Ce vor face atâtea specii de vietăți acolo pe un teritoriu din ce în ce mai mic? Se vor acomoda la alte condiții de viață?