sâmbătă, 25 mai 2013

Roșia Montană 1

  • Roșia Montană este o comună în județul Alba, România. Ea are în componență 16 sate. Pe vremuri Roșia Montană se numea Alburnus Maior. Roșia Montană este o zonă în care se exploatează aur și argint din cele mai vechi timpuri.
  • Încă de pe vremea Dacilor, Roșia Montană este exploatată de către daci pentru zăcământul de aur și argint în special. Pentru acea vreme exploatarea se făcea prin niște metode primitive(făceau foc mare pe versanții muntelui iar după ce se încingea roca se arunca cu apă, astfel roca se sfărâmița iar aurul având o temperatură de topire mai mare, rămânea intact).
  • După venirea Romanilor în Roșia Montană s-a decurs la săparea de galerii subterane cu ajutorul sclavilor aduși de către ei. Acești sclavi nu erau hrăniți, lucrau pe întuneric cu dalta și ciocanul, cu hainele de pe ei, dormeau în mină pentru circa 20 de zile. După aceste 20 de zile (este o medie) aceștia decedau și erau scoși din mină, apoi înlocuiți cu alții. Văzând că nu obțin randament, romanii s-au gândit să aducă personal mai specializat. Aceștia erau plătiți pentru exploatare.
  • Din 2006 mina a fost închisă. Până atunci exploatarea se făcea de către statul român. În prezent Roșia Montană Gold Corporation sunt în discuții de ceva ani buni cu Guvernul României, ONG-urile din România și cu opoziția care se luptă pentru a nu deschide mineritul la Roșia Montană.
  • Roșia Montană Gold Corporation vine cu un proiect destul de interesant pe parte de Mediu. După această exploatare peisajul se va schimba total în zonă. Dar munții care vor fi "rași” de pe hartă vor fi înlocuiți cu straturi fertile de sol vegetal. Haldele de steril vor fi acoperite cu un covor de pământ vegetal. Iazul de decantare va fi și el acoperit cu covor de sol vegetal, dedesupt fiind o membrană impermeabilă pentru a proteja solul fertil.
  • Epurarea apelor se va face până la aducerea unui nivel de apă bună (să se respecte limitele impuse prin lege a poluării).
  • Economic este bună exploatarea minieră, privind mediul nu prea este ok. Vor dispărea 2 munți din zonă, dar având în vedere posibilitățile pentru a recurge la un proiect curat, fără poluare a mediului este destul de ok. Dar știți cum e... Sper că apuc și eu să văd ce se va face în viitorul apropriat acolo. Pentru moment nu este bine deloc. Apa din minele subterane conține peste 1,3 ori mai mult Cadmiu, 5,2 ori Arsen, 73,6 ori Fier, 96,3 ori Zinc decât limita legală pe care o prevede legea.
  • Mai multe detalii găsiți pe http://www.rmgc.ro - Site-ul Roșia Montană Gold Corporation și http://fundatia-culturala-rosia-montana.com/ - Site-ul Fundația Culturală Roșia Montană (partea opusă a începerii proiectului de exploatare).
  • http://www.rmgc.ro/confluenta-abrudel-aries-langa-rosia-montana.html - Webcam la confluența dintre râul Abrudel și Arieș (apa poluată cu cea curată).
  • Aștept de la dumneavoastră părerea despre acest loc, acest proiect de exploatare al aurului și argintului din zona Roșia Montană

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu